Elektronik i hemmet

I dag kryllar det av elektriska apparater i hemmen. TV-apparater, tvättmaskiner, mobiltelefoner, lampor och kylskåp är alla saker som drivs av elektricitet. Men vilka fördelar finns det med elektronik, och vad bör man ha hemma om det blir strömavbrott?

Småelektronik i hemmet

Det finns en hel del mer småelektronik i hemmet än vad man först kan tro. Man har mobiltelefoner, kameror, ljusslingor, surfplattor och mycket annat. Dessutom kan man ha små prydnadssaker som drivs av el eller batteri. Något som under senare tid blivit mycket populärt är att lägga småelektronik på en hylla från https://www.storeandshow.se/ för att kunna visa upp den för sina vänner. Man vill helt enkelt visa upp de saker man har. Det kan vara för att man tycker att de är snygga. När iPads och liknande först blev populära handlade det också om att skryta en del om att man faktiskt hade råd eller möjlighet att köpa en sådan.

Fördelar med elektriska saker

Det finns en hel del fördelar med olika elektriska saker. För det första går det ofta snabbare att göra saker med hjälp av elektriska saker än om man ska göra allt för hand. Att tvätta, skruva i en skruv eller att vispa grädde går på mycket kortare tid och dessutom kan man göra annat medan tvättmaskinen tar hand om tvätten.

En annan fördel med elektriska saker är att de är relativt hållbara. I dag håller både eldrivna och batteridrivna saker under flera år även om de utsätts för relativt hård belastning.

Elektronikens nackdelar

En nackdel med elektroniska saker är att man bli väldigt beroende av dem snabbt. Man kan till exempel få svårt för att klara sig utan en dator om den går sönder och tappar man bort sin mobilladdare och inte kan ladda telefonen kan det snabbt bli kaos.

En ytterligare nackdel är att i stort sett allt drivs av el i dag. Det kan med andra ord bli svårt att hålla sig varm, mätt och otörstig om strömmen går. Det finns också en risk för att elen inte riktigt räcker till när allt mer saker drivs av el. I dag kan till exempel elbilar ställa till det en del och det finns inte någon garanti för att dagens elnät ska kunna klara av den förbrukning som finns. Dock byggs elnäten ut allt eftersom, men det medför ökade kostnader för elanvändarna.

Trygghet vid ett strömavbrott

Om strömmen skulle gå är det alltid bra att vara lite förberedd. Utan el har man ingen belysning, det blir svårt att gå på toaletten och vattnet kommer sluta rinna ur kranen. Det skadar inte att ha ett par ficklampor, vatten på flaska samt ett gasolkök hemma så att man kan klara sig i några dagar utan ström.