Elektronik på ett modernt sjukhus

Det finns många yrken som är viktiga. Men det överlägset viktigaste i världen är doktor. Tidigare i mänsklighetens historia har det varit en omöjlighet att leva över en viss ålder. Man har inte ens alla gånger kunnat förvänta sig att bli vuxen. Men i takt med att modern medicin har utvecklats har fler och fler människor blivit så gamla som 80, 90 eller till och med hundra år gamla. Och hur har då denna utveckling blivit möjlig? Jo, tack vare elektronikens under. Elektroniken har låtit sjukvården industrialiseras, vilket har lagt grunden för en fantastisk era i mänsklighetens historia.

Om du promenerar in på ett sjukhus idag kommer du att se enorma mängder elektronisk utrustning av olika slag. Det finns maskiner för att läsa av en patients hjärtslag, eller för att se olika typer av farliga ämnen i deras organ. Det finns dessutom maskiner för att röntga, för att utan att behöva operera få en bild av hur situationen är inuti någons kropp. Och det finns inte bara ett fåtal röntgen-maskiner, utan det finns enorma mängder olika, som kan röntga alla delar av kroppen. Elektronikens under.

Elektroniken möjliggör dessutom den magiska lokalen som kallar för operationsrum. Att det finns kirurger som genom att öppna upp en annan människas kropp kan lösa alla möjliga problem, är i det närmaste ett mirakel. Och deras jobb hade i det närmaste varit omöjligt om det inte varit för elektroniken. Elektroniken möjliggör att det finns ljus i operationsrummet. Den möjliggör att de olika apparaterna och mackapärerna doktorerna använder för att hålla koll på patientens tillstånd under operationen fungerar. Den används dessutom för att se till att det finns tillräckligt med ljus i operationssalen för att doktorerna skall kunna utföra sitt jobb på ett korrekt vis.

Elektronik har lagt grunden för utvecklingen av många fantastiska industrier, och medicinen är en av dem. Med hjälp av teknologiska och elektroniska hjälpmedel kan doktorer och kirurger genomföra mer avancerade procedurer, och man kan hålla reda på mer avancerade fakta om patienten än vad man har kunna göra tidigare. Det är helt enkelt större sannolikhet att du kommer kunna få hjälp på ett sjukhus om du går dit än vad det någonsin varit tidigare.

Sist men inte minst möjliggör elektroniken att medicinska forskare kan bedriva utredningar och forskning som kommer att leda till framtidens medicinska mirakel. Elektroniken bidrar till både det ena och det tredje, särskilt när det kommer till positiv mänsklig utveckling.