Låt en robot klippa gräset

En robotgräsklippare är inte längre en pryl som enbart de välbeställda har råd med. Idag finns nämligen ett relativt stort utbud av modeller för fyrsiffriga belopp, vilket inte var fallet i början av 2010-talet.

[IMAGE=dTwWUde6Q3WQ.jpg]

Första robotgräsklipparen lanserades 1995

[IMAGE=ekutaqcAEK2g.jpg]

Uppfinningen har annars ganska många år på nacken, då Husqvarna redan 1995 tog fram den första kommersiella robotgräsklipparen för privat bruk. I takt med den tekniska utvecklingen har det dock blivit billigare att tillverka robotgräsklippare i och med det ökade köpintresset, bland inte minst svenskarna, har också fler företag hakat på och släppt sina egna varianter.

[IMAGE=bvuIBTbll1BZ.jpg]

Ända sedan den första robotgräsklipparen från Husqvarna kom, för snart 25 år sedan, har dessa använt sig av en teknik som bygger på en kabel som dras som en slinga runt gräsmattan som ska klippas. I kabeln skickas sedan en radiosignal på en viss frekvens som robotgräsklipparen känner av med hjälp av sensorer. På detta sätt undviker den att köra utanför tomtgränsen. När den åker över slingan stannar den istället och byter till en slumpmässig riktning.

De flesta robotgräsklippare klipper på detta slumpmässiga vis, kors och tvärs över gräsmattan, men det finns ett fåtal modeller på marknaden som klipper i parallella linjer, likt hur många robotdammsugare städar. Det beror på att robotgräsklipparna kör omkring i blindo medan robotdammsugarna har sensorer för att “se”, till exempel med hjälp av laser eller kameror.

Klipper gräset medan du gör annat

Hela poängen med en robotgräsklippare är att gräsklippningen ska kunna skötas automatiskt så du själv kan utföra andra sysslor under tiden. Man ställer in ett klippschema för alla veckans dagar och sedan sköter sig robotgräsklipparen på egen hand. Den åker ut och klipper på de tider man ställt in och när batteriet börjar bli svagt åker den tillbaka till sin laddstation för att ladda sig och därefter återuppta klippningen om den inte hann klart. Kanske väljer du att schemalägga klippningen under den tid du är på jobbet, oavsett om du sitter på ett kontorshotell, är ute på fältet eller jobbar hemifrån.

Tack vare att dagens robotgräsklippare går att kontrollera från mobilen kan man också sköta gräsklippningen på distans när man till exempel sitter och jobbar. De mer påkostade modellerna kan till och med skicka meddelanden ifall de skulle köra fast eller råka ut för andra typer av problem under klippningen.

Snart utan kabel

Som nämnts tidigare håller sig robotgräsklipparen innanför tomtgränsen tack vare en begränsningskabel, men under 2020 väntas åtminstone två tillverkare lansera robotgräsklippare som klarar av att klippa självständigt, utan att man först behöver ägna tid åt att installera någon slinga.

Den ena robotgräsklipparen är det svenska Husqvarna som ligger bakom och de använder sig av en teknik som bygger på bland annat GPS-satelliter för att fastställa robotgräsklipparens position på tomten.

Det andra företaget är iRobot som har löst det hela på ett annat sätt. Deras tekniska lösning bygger på små stolpar man placerar ut på tomten. Via radiovågor på en specifik frekvens kan sedan robotgräsklipparens position på gräsmattan trianguleras fram.