Robotdammsugaren är en pryl som på senare år har gått från att vara ganska dum till att bli rätt smart. Länge åkte de bara runt mer eller mindre slumpmässigt på golvet och kunde därför dammsuga samma yta flera gånger, samtidigt som vissa ytor inte blev dammsugna alls. Idag är robotdammsugarna betydligt smartare, tack vare mer avancerad teknik och bättre mjukvara.
[IMAGE=fzVFhAdYk1dm.jpg]
Idag har det blivit mer eller mindre standard att de lite mer påkostade modellerna har förmågan till att bygga upp en karta över ytan som dammsugs. Det här innebär dels att de vet precis var i bostaden de befinner sig och även vilka ytor som har dammsugits och vilka som inte har det. På så vis undviks både att samma yta dammsugs flera gånger och att några ytor missas.
Smarta robotdammsugare kan skilja på olika rum
Vad som har börjat dyka upp på senare år är ännu smartare kartfunktionalitet där robotdammsugarna dessutom kan lokalisera enskilda rum. Man brukar själv kunna namnge rummen med till exempel “köket”, “hallen” och så vidare. Därefter kan man i mobilappen, som man styr allt ifrån, ställa in städschemat så enbart vissa rum städas vissa dagar och tider, istället för att hela bostaden måste dammsugas varje gång. Det är väldigt användbart om man vill kunna dammsuga till exempel enbart hallen dagligen, där mycket grus utifrån dras in på golvet, men ignorera resten av hemmet.
En robotdammsugare är ingen ersättare för en vanlig dammsugare men den gör att man sparar tid, oavsett om det gäller en flyttstädning i Kristianstad eller bara vanlig vardagsdammsugning där hemma. Tanken är ju nämligen att den ska dammsuga medan man själv gör något annat och man schemalägger därför städrundorna under tider då man till exempel befinner sig på jobbet eller gör något roligare.
Styr dammsugningen med rösten
Det har länge varit standard att kunna sköta sin robotdammsugare via en app i mobilen. Hos vissa modeller kan man till och med använda mobilen som en fjärrkontroll för att styra robotdammsugaren manuellt, ungefär som en radiostyrd bil.
En annan finess som har kommit i och med introduktionen av de smarta assistenterna som Google Home och Amazon Alexa är röststyrning. Det får väl dock mer ses som en rolig gimmick än något riktigt användbart. Men har man händerna upptagna med annat eller står och lagar mat och inte vill kladda ner mobilskärmen kan det vara praktiskt att kunna starta och stoppa sin robotdammsugare enbart med rösten.
En annan mycket praktisk funktion som dykt upp mot slutet av 2010-talet är virtuella avspärrningar där man bara behöver dra linjer direkt på mobilskärmen över kartan för att markera ut var robotdammsugaren inte får åka. Städzoner är en annan sådan finess där man kan rita upp rektangulära områden som robotdammsugaren ska städa. Man kan därefter schemalägga en städning enbart i den specifika zonen, vilket kan vara väldigt användbart om man har en viss yta i hemmet som ofta behöver städas. Det kan till exempel handla om att dammsuga upp smulor under köksbordet, utan att för den delen behöva dammsuga hela köket.