Att hålla koll på skärmtiden

De senaste tiotalet åren har samhället genomlevt en oerhört stor teknisk utveckling. För inte så länge sedan var el något som främst kunde användas för att tända lampor och värma spisplattor med. Numer har elektriciteten möjliggjort internet. Med hjälp av de små telefonerna i våra fickor har vi helt plötsligt en uppkoppling mot hela världen. Att ständigt kunna lockas av smartphones, datorer och surfplattor är en risk. Vetenskapen visar att även om vi håller kontakten med mängder av bekanta online, tappar vi samtidigt en del av våra sociala färdigheter eftersom vi umgås allt mindre i verkligheten. Även om det digitala har många fördelar, är det viktigt att ta till några knep för att försöka begränsa och reglera sin skärmtid, så att man även har ordentligt med tid att göra saker i det verkliga livet.

Planera

Om man har vissa sysslor som ska utföras framför en skärm kan man se till att planera in dessa. Genom att sedan hålla sig till sin begränsade tid minskar man risken för att fastna framför något annat än vad man hade tänkt sig.

Håll koll

Ibland får man självklart surfa runt och läsa nyheter eller interagera på sociala medier. För att begränsa den tiden kan man se till att ständigt mäta den och därefter försöka hålla den låg och jämn. Många behändiga appar kan mäta ens skärmtid, och dessutom visa hur mycket tid man spenderat på varje app.

Var strikt

Om man märker att man börjar surfa planlöst, kan det vara dags att lägga av. Då kan man behöva vara lite hård mot sig själv och sluta omedelbart. Efteråt kommer man att tacka sig själv eftersom den frigjorda tiden kan ägnas åt något roligare.