Så funkar smarta hem

Smarta hem är benämningen på trådlös elektronik med digitala funktioner som blir allt vanligare i våra hem. Exempel på smart teknik är:

  • Kylskåp som håller koll på bäst-före-datum på varor och skapar inköpslistor.
  • Lampor som har automatiska funktioner och som du kan styra på distans via en app.
  • Produkter för automatisk temperaturreglering som alltid ser till så att du har rätt inomhusklimat.

Exempel på funktioner som ofta används inom elektronik för smarta hem är GPS-styrning, där telefonen kan tala om för ditt hem om du är hemma eller inte, röststyrning, schemaläggning och olika typer av automatiska funktioner. Det finns både enskilda produkter att investera i och koppla upp eller hela system där allt styrs och regleras från ett och samma ställe.

Om du är intresserad av att integrera smart elektronik i ditt hem gäller det att tänka till. Precis som du troligtvis planerar och skriver en inköpslista på det byggmaterial du behöver innan du åker till Byggmax när du ska renovera så behöver du planera vilken elektronik du vill integrera innan du börjar. Det finns många olika typer av produkter för hemautomation men grundstommen för att allt ska fungera behöver vara ett välfungerande internet eftersom produkterna behöver vara uppkopplade till ett och samma nätverk för att fungera. Investera därför i bra routrar i de rum där det behövs.

Beroende på vilken typ av system du vill ha finns olika hårdvaror och mjukvaror installerade. Det kan vara värt att från början tänka på helhetslösningar istället för enskilda produkter där varje produkt styrs för sig via exempelvis en app. Allt eftersom den smarta elektroniken blir allt vanligare och mer tillgänglig kommer det nämligen att flytta in fler och fler smarta prylar i våra hem. Att kunna styra allt från en och samma enhet på ett smidigt och säkert sätt kommer därför bli allt viktigare.