Bygg din egen dator

Om du vill spara pengar, eller om du har en begränsad budget att hålla dig till, kan du faktiskt bygga en helt egen stationär dator med hjälp av komponenter som köps separat. Det kan även vara billigare att beställa vissa delar begagnade, till exempel via Blocket eller andra marknadsplatser på internet.

Förutom priset finner du även flera andra fördelar som bättre prestanda, mer kvalitativ elektronik, samt att du själv får välja ut varumärken du föredrar. Förbyggda datorer är dessutom inte alltid lika kraftfulla med tanke på att det sparas in på komponenterna vid massproducering.

Prispressa införskaffandet av en dator på egen hand

I mångt och mycket är hemelektronik som datorer betydligt billigare att köpa om du lägger ned lite möda, en process som kan spara dig tusenlappar om du beställer delarna online eller från en fysisk butik. Du lär dig också mycket mer om hur alla delarna hänger ihop, samtidigt som du kan försäkra dig om att de är både kvalitativa och pålitliga.

Hur du går tillväga är relativt enkelt då du endast behöver koppla ihop moderkortet till de övriga komponenterna som processorn, RAM-minnena och nätaggregatet. Om du vill spela de nyaste spelen behöver du även ett separat grafikkort som du fäster i en specifik plats, precis som hårddiskarna eller de nya SSD-varianterna.

Att koppla ihop ett chassi med resterande delar kan vara lite klurigt till en början, men de flesta moderkort har tydliga manualer där du kan läsa hur och var de olika sladdarna ska fästas för att allt ska fungera.

Beställ delarna i god tid

För att försäkra dig om att få tillgång till alla nödvändiga datordelar är tipset att göra en beställning några veckor innan du påbörjar ditt datorbygge. I vissa fall kan det nämligen vara så att några av dem saknas, eller att lagersaldot är lågt.

Detta är framförallt aktuellt gällande grafikkorten som för tillfället används för att få fram bitcoin och andra kryptovalutor via en process som kallas för “mining”.